Uti pogácsa recept
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe belemorzsoljuk és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szórjuk és elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejfölt, a tojások sárgáját és elkezdjük összedolgozni. Fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott, de nem forró margarint. Alaposan kidagasztjuk. Ha picit ragacsos lenne a tészta, akkor lisztezett felületen átdolgozzuk.
Lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. A pogácsáknál szokásos módon kétszer, 15 perces pihentetések közbeiktatásával hajtogatjuk.
Ezután ujjnyi vastagra (kb. 1,5 cm) nyújtjuk és egy éles késsel becsíkozzuk.
Közepes pogácsaszaggatóval (6 cm) kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsibe rakjuk. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik. Ez kb. 20-25 perc.
A tetejét lekenjük a tojással.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 20 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Van úgy, hogy pogácsát kell sütni, mert azt enne az ember lánya. Akkor igenis elő kell venni a nyújtófát és nekilátni. Ez egy roppant finom, puha pogácsa. Nem nehéz, csak a hajtogatás, ami picit meghosszabbítja az elkészítését. De megéri, mindenképpen. Remek útravaló :-)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

