Uti pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 1 dl tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás felverve (kenéshez)

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe belemorzsoljuk és hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba szórjuk és elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejfölt, a tojások sárgáját és elkezdjük összedolgozni. Fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott, de nem forró margarint. Alaposan kidagasztjuk. Ha picit ragacsos lenne a tészta, akkor lisztezett felületen átdolgozzuk.

Lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. A pogácsáknál szokásos módon kétszer, 15 perces pihentetések közbeiktatásával hajtogatjuk.
Ezután ujjnyi vastagra (kb. 1,5 cm) nyújtjuk és egy éles késsel becsíkozzuk.

Közepes pogácsaszaggatóval (6 cm) kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsibe rakjuk. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik. Ez kb. 20-25 perc.

A tetejét lekenjük a tojással.

180 fokon hőlégkeveréssel kb. 20 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Van úgy, hogy pogácsát kell sütni, mert azt enne az ember lánya. Akkor igenis elő kell venni a nyújtófát és nekilátni. Ez egy roppant finom, puha pogácsa. Nem nehéz, csak a hajtogatás, ami picit meghosszabbítja az elkészítését. De megéri, mindenképpen. Remek útravaló :-)