Túrós csillagpogácsa recept

Elkészítése:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztjuk. Egy konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A túrót alaposan áttörjük (segíthet ebben egy hagyományos krumpli törőt) és a margarinnal habosra kavarjuk. A megkelt tésztát lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk. Egy kanál domború oldalával szépen, egyenletesen elsimítjuk rajta a túrókrémet.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
Újra lisztezett felületen ismét elnyújtjuk, majd megint a fenti módon hajtogatjuk. Ismét 20 perc pihentetés következik.. Elnyújtjuk kb. 2 cm vastagra, egy lisztbe mártott, kisméretű csillagformával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb.
Lekenjük a felvert tojással, ügyelve, hogy a pogácsa oldalára ne csorogjon le. Megszórjuk mákkal. Kb. 20 percet még a tepsiben kelesztjük. Előmelegített sütőben 15 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
3 nagyobb méretű tepsit töltött meg a pogácsa.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »