Töltött burgonyás kiflik recept
Maradt tegnap ebédről egy kis burgonyapüré, amit sajnáltam volna kidobni, így születtek ezek a pehelykönnyű töltött kiflicskék. Lencse főzelék mellé kínáltam, de másnap reggelire is mentettem ki pár darabot :)
Hozzávalók 32 darabhoz:
Tésztához:
- 15 dkg burgonyapüré
- 10 dkg vaj
- 40 dkg liszt
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- tejföl
Töltelékhez:
- 4 db virsli
- 10 dkg reszelt sajt
Tetejére:
- víz
- mák
- szezámmag
Elkészítése:
Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a cukrot. A burgonyapürét a vajjal meglangyosítjuk és a lisztes keverékbe dolgozzuk. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a masszához adagolva alaposan kidolgozzuk.
Ha túl lágy lenne a tésztánk kevés lisztet, ha túl kemény tejfölt adagolunk hozzá. Az edény faláról leváló laza tésztát kell kapjunk. Letakarva, meleg helyen kelesztjük kb 30 perc.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit szilikonos sütőpapírral béleljük.
A tésztánkat 2 cipóra osztjuk és egyenként, 2-3 mm vastagságú kör alakra nyújtjuk. Éles késsel vagy pizzavágóval 16 cikkre vágjuk. Minden cikk szélesebb felébe negyed virslit és sajtot teszünk, majd a csücske felé haladva feltekerjük.
Vizes ecsettel átkenjük a kifliket és ujjunkat picit bevizezve mákszembe és szezámmagba mártva visszük fel a díszítést. Előmelegített sütőben 10 12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp:
Feltétként, de akár magában is kínálhatjuk. Másnap a fiúk reggelire ezt vitték, finom puha maradt :)))