Tepertős pogácsa egyszerűen recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 50 dkg liszt
- 20 dkg tepertő darálva
- 10 dkg margarin
- 1 dl tejföl
- só
- őrölt bors ízlés szerint
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt elmorzsoljuk a cukorral, hozzáadunk egy evőkanál lisztet és a tejet. Jól összekeverjük, és kelesztjük.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, sóval, tejföllel, hozzáadjuk a megkelt kovászt és ha szükséges még egy kevés tejet is, hogy laza, rugalmas, jól gyúrható tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk.
½ cm vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (ha szereted borsosan), majd alulról felfelé felcsavarjuk.
Téglalap alakúra nyújtjuk, két oldalról egymásra hajtjuk, ½ órát pihentetjük, majd ezt a hajtogatást kétszer megismételjük, közben mindig fél órát pihentetve tésztát.
Végül kinyújtjuk, , bevagdaljuk, tojással megkenjük a tetejét, tetszés szerinti pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és meleg (180 fokos) sütőben kb. 20-25 percig sütjük szép pirosra.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »

