Tepertős pogácsa egyszerűen

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg tepertő darálva
  • 10 dkg margarin
  • 1 dl tejföl
  • őrölt bors ízlés szerint

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt elmorzsoljuk a cukorral, hozzáadunk egy evőkanál lisztet és a tejet. Jól összekeverjük, és kelesztjük.

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, sóval, tejföllel, hozzáadjuk a megkelt kovászt és ha szükséges még egy kevés tejet is, hogy laza, rugalmas, jól gyúrható tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk.

½ cm vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (ha szereted borsosan), majd alulról felfelé felcsavarjuk.

Téglalap alakúra nyújtjuk, két oldalról egymásra hajtjuk, ½ órát pihentetjük, majd ezt a hajtogatást kétszer megismételjük, közben mindig fél órát pihentetve tésztát.

Végül kinyújtjuk, , bevagdaljuk, tojással megkenjük a tetejét, tetszés szerinti pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és meleg (180 fokos) sütőben kb. 20-25 percig sütjük szép pirosra.