Tepertős-krumplis hajtogatott pogácsa recept

Hozzávalók:
Tésztába:
- 40 dkg rétesliszt
- 10 dkg finomliszt
- 2 tk só
- 25 dkg főtt, áttört krumpli
- 15 dkg tejföl
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 15 dkg vaj/margarin
Továbbá:
- 20 dkg darált tepertő
- 1 csapott kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos, de nem forró tejfölbe morzsoljuk, és megszórjuk cukorral.
A liszteket egy tálba mérjük, meghintjük sóval. Elmorzsoljuk benne a főtt, áttört krumplit, majd a vajat/margarint. Hozzáadjuk a tojássárgáját és az élesztős tejfölt. Alaposan kidagasztjuk.
Lefedve hűtőbe tesszük pár órára, de még jobb egy egész éjszakára.
(Én ehhez egy fedeles kelesztő tálat használtam.)
Másnap lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagra, és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával egyenletesen rákenjük a darált tepertőt. Meghintjük sóval, borssal.
20 perces pihentetések közbeiktatásával háromszor hajtogatjuk.
A tésztát képzeletben három sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd arra az alsó harmadot.
Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre.
Az utolsó pihentetés után hüvelykujjnyi vastagra elnyújtjuk.
Egy éles késsel becsíkozzuk a tetejét, majd egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így magasabb tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egy kevés helyet hagyva a pogácsák között.
Letakarva addig hagyjuk pihenni, míg a sütő bemelegszik (kb. 20 perc).
Egy kisebb tojást egy nagy csipet sóval picit felverünk, és lekenjük vele a pogácsák tetejét.
180 fokon, hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.
Tipp:
A két kedvenc pogácsánkat ötvöztem egybe, a tepertőset és a jól bevált krumplisat. Azt hiszem jó döntés volt, mert igazán puha, omlós, ízletes pogácsa született, ami szép réteges, laponként szétszedhető. Bár sütés alatt pár darab igazán csak részegessé vált, de ez az ízén azt hiszem nem változtatott semmit ;-) Most is bebizonyosodott, hogy a hajtogatással, pihentetéssel töltött időt megérte rászánni.
26 db pogácsa lett ebből az adag tésztából.
A tepertős-krumplis hajtogatott pogácsa kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 31 g
Zsír: 25 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »