Tepertős-krumplis hajtogatott pogácsa recept

Hozzávalók:
Tésztába:
- 40 dkg rétesliszt
- 10 dkg finomliszt
- 2 tk só
- 25 dkg főtt, áttört krumpli
- 15 dkg tejföl
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 15 dkg vaj/margarin
Továbbá:
- 20 dkg darált tepertő
- 1 csapott kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos, de nem forró tejfölbe morzsoljuk, és megszórjuk cukorral.
A liszteket egy tálba mérjük, meghintjük sóval. Elmorzsoljuk benne a főtt, áttört krumplit, majd a vajat/margarint. Hozzáadjuk a tojássárgáját és az élesztős tejfölt. Alaposan kidagasztjuk.
Lefedve hűtőbe tesszük pár órára, de még jobb egy egész éjszakára.
(Én ehhez egy fedeles kelesztő tálat használtam.)
Másnap lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagra, és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával egyenletesen rákenjük a darált tepertőt. Meghintjük sóval, borssal.
20 perces pihentetések közbeiktatásával háromszor hajtogatjuk.
A tésztát képzeletben három sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd arra az alsó harmadot.
Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre.
Az utolsó pihentetés után hüvelykujjnyi vastagra elnyújtjuk.
Egy éles késsel becsíkozzuk a tetejét, majd egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így magasabb tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egy kevés helyet hagyva a pogácsák között.
Letakarva addig hagyjuk pihenni, míg a sütő bemelegszik (kb. 20 perc).
Egy kisebb tojást egy nagy csipet sóval picit felverünk, és lekenjük vele a pogácsák tetejét.
180 fokon, hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.
Tipp:
A két kedvenc pogácsánkat ötvöztem egybe, a tepertőset és a jól bevált krumplisat. Azt hiszem jó döntés volt, mert igazán puha, omlós, ízletes pogácsa született, ami szép réteges, laponként szétszedhető. Bár sütés alatt pár darab igazán csak részegessé vált, de ez az ízén azt hiszem nem változtatott semmit ;-) Most is bebizonyosodott, hogy a hajtogatással, pihentetéssel töltött időt megérte rászánni.
26 db pogácsa lett ebből az adag tésztából.
A tepertős-krumplis hajtogatott pogácsa kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 31 g
Zsír: 25 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »