Tejfölös-vajas pogácsa recept

Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk cukorral, és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a vajat, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Közben adagoljuk a tejfölt.
Rugalmas tésztát dagasztunk. Ha túl lágy lenne, egy kevéske lisztet még adhatunk hozzá.
Letakarva 15 percet pihentetjük.
Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, majd a pogácsáknál szokásos módon háromszor hajtogatjuk 20 perces pihentetések közbeiktatásával.
A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot. Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre. Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra elnyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk.
Lisztbe mártott, közepes (6 cm-es) pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól picit távolabb.
Letakarva hagyjuk 30 percet kelni, ezalatt előmelegítjük a sütőt.
Egy egész tojást villával felverünk, lekenjük a pogácsák tetejét. 180 fokon, hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Mostanában elég ritkán készítek kelt tésztát, mert Párom diétázik és nem akarom fájdítani a szívét. Azonban most nagyon megtetszett egy recept és bár csak fél adaggal, de elkészítettem. Mondanom sem kell, hogy pillanatok alatt elfogyott, Kisfiam egyiket falatozta a másik után, pedig ezek most nem is apró pogácsák lettek. Szerettük :-)
20 db pogácsa lett ebből az adag tésztából.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »