Tejfölös-vajas pogácsa recept

Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk cukorral, és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a vajat, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Közben adagoljuk a tejfölt.
Rugalmas tésztát dagasztunk. Ha túl lágy lenne, egy kevéske lisztet még adhatunk hozzá.
Letakarva 15 percet pihentetjük.
Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, majd a pogácsáknál szokásos módon háromszor hajtogatjuk 20 perces pihentetések közbeiktatásával.
A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot. Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre. Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra elnyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk.
Lisztbe mártott, közepes (6 cm-es) pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól picit távolabb.
Letakarva hagyjuk 30 percet kelni, ezalatt előmelegítjük a sütőt.
Egy egész tojást villával felverünk, lekenjük a pogácsák tetejét. 180 fokon, hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Mostanában elég ritkán készítek kelt tésztát, mert Párom diétázik és nem akarom fájdítani a szívét. Azonban most nagyon megtetszett egy recept és bár csak fél adaggal, de elkészítettem. Mondanom sem kell, hogy pillanatok alatt elfogyott, Kisfiam egyiket falatozta a másik után, pedig ezek most nem is apró pogácsák lettek. Szerettük :-)
20 db pogácsa lett ebből az adag tésztából.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »