Szezámmagos-mákos kréker recept
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 1 csapott tk só
- 2 tk szezámmag (és 1-1 csipet a tetejére)
- 3 tk egész mák
- 7,5 dkg vaj/margarin
- 6,5 dkg tejszín (30 %-os)
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleszórjuk a sót és a magokat. Elkezdjük elmorzsolni benne a vajat/margarint és fokozatosan adagoljuk a tejszínt.
Addig dolgozzuk, míg egy gombóccá nem áll össze. Előmelegítjük a sütőt. Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A gombócot két részre osztjuk, így könnyebb vele dolgozni. Enyhén lisztezett felületen egyenként kb. 2 mm vastagra elnyújtjuk. Ha sikerül vékonyabbra, még jobb.
Vizes kézzel kicsit átsimítjuk a tetejét és megszórjuk kevés szezámmaggal. A sodrófát átgurítjuk rajta, hogy a magok egy kicsit a tésztába ragadjanak.
Egy lisztbe mártott derelyevágóval tetszőlegesen rombuszra, kockára, esetleg csíkokra vágjuk. Egy vékony pengéjű késsel a krékerek alá nyúlunk és a sütőpapíros tepsibe helyezzük. 190 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Mit tesz az ember lánya ha hajnalban kidobja az ágy? Csendben elvonul a konyhába és készít valami finomságot a családnak. Most nem kelt tésztát, hanem krékert. Mert a ház ura az este valami sósság után kutatott a szekrényben ;-) Egyszerű, finom, de a két tepsinyi adag ellenére ajánlott a dupla vagy a tripla adag összeállítása. Egészen biztos pillanatok alatt el fog fogyni. Minél vékonyabbra sikerül elnyújtani, annál ropogósabb lesz.
A szezámmagos-mákos kréker kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 35 g
Zsír: 30 g