Szezámmagos-mákos kréker recept

Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 1 csapott tk só
- 2 tk szezámmag (és 1-1 csipet a tetejére)
- 3 tk egész mák
- 7,5 dkg vaj/margarin
- 6,5 dkg tejszín (30 %-os)
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleszórjuk a sót és a magokat. Elkezdjük elmorzsolni benne a vajat/margarint és fokozatosan adagoljuk a tejszínt.
Addig dolgozzuk, míg egy gombóccá nem áll össze. Előmelegítjük a sütőt. Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A gombócot két részre osztjuk, így könnyebb vele dolgozni. Enyhén lisztezett felületen egyenként kb. 2 mm vastagra elnyújtjuk. Ha sikerül vékonyabbra, még jobb.
Vizes kézzel kicsit átsimítjuk a tetejét és megszórjuk kevés szezámmaggal. A sodrófát átgurítjuk rajta, hogy a magok egy kicsit a tésztába ragadjanak.
Egy lisztbe mártott derelyevágóval tetszőlegesen rombuszra, kockára, esetleg csíkokra vágjuk. Egy vékony pengéjű késsel a krékerek alá nyúlunk és a sütőpapíros tepsibe helyezzük. 190 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Mit tesz az ember lánya ha hajnalban kidobja az ágy? Csendben elvonul a konyhába és készít valami finomságot a családnak. Most nem kelt tésztát, hanem krékert. Mert a ház ura az este valami sósság után kutatott a szekrényben ;-) Egyszerű, finom, de a két tepsinyi adag ellenére ajánlott a dupla vagy a tripla adag összeállítása. Egészen biztos pillanatok alatt el fog fogyni. Minél vékonyabbra sikerül elnyújtani, annál ropogósabb lesz.
A szezámmagos-mákos kréker kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 35 g
Zsír: 30 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »