Szezámmagos-mákos kréker

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Szezámmagos-mákos kréker

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 1 csapott tk só
  • 2 tk szezámmag (és 1-1 csipet a tetejére)
  • 3 tk egész mák
  • 7,5 dkg vaj/margarin
  • 6,5 dkg tejszín (30 %-os)

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleszórjuk a sót és a magokat. Elkezdjük elmorzsolni benne a vajat/margarint és fokozatosan adagoljuk a tejszínt.

Addig dolgozzuk, míg egy gombóccá nem áll össze. Előmelegítjük a sütőt. Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A gombócot két részre osztjuk, így könnyebb vele dolgozni. Enyhén lisztezett felületen egyenként kb. 2 mm vastagra elnyújtjuk. Ha sikerül vékonyabbra, még jobb.

Vizes kézzel kicsit átsimítjuk a tetejét és megszórjuk kevés szezámmaggal. A sodrófát átgurítjuk rajta, hogy a magok egy kicsit a tésztába ragadjanak.

Egy lisztbe mártott derelyevágóval tetszőlegesen rombuszra, kockára, esetleg csíkokra vágjuk. Egy vékony pengéjű késsel a krékerek alá nyúlunk és a sütőpapíros tepsibe helyezzük. 190 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Mit tesz az ember lánya ha hajnalban kidobja az ágy? Csendben elvonul a konyhába és készít valami finomságot a családnak. Most nem kelt tésztát, hanem krékert. Mert a ház ura az este valami sósság után kutatott a szekrényben ;-) Egyszerű, finom, de a két tepsinyi adag ellenére ajánlott a dupla vagy a tripla adag összeállítása. Egészen biztos pillanatok alatt el fog fogyni. Minél vékonyabbra sikerül elnyújtani, annál ropogósabb lesz.