Szezámmaggal szórt krumplis minipogácsák recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 1 ek só
- 1 dl tejföl
- 25 dkg főtt, áttört krumpli
- 15 dkg margarin
Kenéshez:
- 0,5 dl tej
Szóráshoz:
- 2 ek szezámmag
Elkészítése:
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk és sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a sót, a tejfölt, a krumplit és belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk. Ha találunk benne pici krumpli darabokat, azt még szétnyomkodjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, alaposan átgyúrjuk, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk egy kisméretű pogácsaszaggatóval. (Én egy 4 cm-eset használtam.)
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb és megkenjük tejjel. A tetejükre szórjuk a szezámmagot.
Előmelegített sütőben hőlégkeverésen 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Amint kivesszük a sütőből, meglocsoljuk tejjel (Ha kenjük, lepotyoghatnak a magok.) és konyharuhával letakarva kb. 10 percet pihentetjük.
Tipp:
56 db apró pogácsa készült ebből a mennyiségből.