Szezámmaggal szórt krumplis minipogácsák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 1 ek só
  • 1 dl tejföl
  • 25 dkg főtt, áttört krumpli
  • 15 dkg margarin

Kenéshez:

  • 0,5 dl tej

Szóráshoz:

  • 2 ek szezámmag

Elkészítése:

A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk és sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.

A lisztet egy tálba szitáljuk és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a sót, a tejfölt, a krumplit és belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk. Ha találunk benne pici krumpli darabokat, azt még szétnyomkodjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, alaposan átgyúrjuk, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk egy kisméretű pogácsaszaggatóval. (Én egy 4 cm-eset használtam.)

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb és megkenjük tejjel. A tetejükre szórjuk a szezámmagot.

Előmelegített sütőben hőlégkeverésen 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Amint kivesszük a sütőből, meglocsoljuk tejjel (Ha kenjük, lepotyoghatnak a magok.) és konyharuhával letakarva kb. 10 percet pihentetjük.

Tipp:

56 db apró pogácsa készült ebből a mennyiségből.