Sváb perec recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- pici cukor
- 1 evőkanálnyi só
- 5 dkg puha vaj
Főzőlé:
- 1 liternyi víz
- 3 evőkanál szódabikarbóna
Elkészítése:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt pici cukorral. A lisztet egy tálba kimérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót és a vajat. Alaposan összedolgozzuk. 8-10 egyenlő gombócot formázunk a tésztából, majd lisztezett deszkára sorakoztatjuk,letakarjuk és kb 30 percig pihentetjük.
Egy lábasban vizet forralunk, beleszórjuk a szódabikarbónát.
A gombócokból rudakat sodrunk és pereceket formázunk belőlük. A nyers pereceket egyesével a lobogó vízbe mártjuk 30 másodpercre, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk 30 percig hideg helyen pihentetjük. Sütés előtt kicsit bevagdossuk a pereceket.
Előmelegített sütőben kb 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
Érdemes dupla adagot készíteni, mert gyorsan elfogy.