Sváb perec

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • pici cukor
  • 1 evőkanálnyi só
  • 5 dkg puha vaj

Főzőlé:

  • 1 liternyi víz
  • 3 evőkanál szódabikarbóna

Elkészítése:

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt pici cukorral. A lisztet egy tálba kimérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót és a vajat. Alaposan összedolgozzuk. 8-10 egyenlő gombócot formázunk a tésztából, majd lisztezett deszkára sorakoztatjuk,letakarjuk és kb 30 percig pihentetjük.

Egy lábasban vizet forralunk, beleszórjuk a szódabikarbónát.

A gombócokból rudakat sodrunk és pereceket formázunk belőlük. A nyers pereceket egyesével a lobogó vízbe mártjuk 30 másodpercre, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk 30 percig hideg helyen pihentetjük. Sütés előtt kicsit bevagdossuk a pereceket.

Előmelegített sütőben kb 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.

Tipp:

Érdemes dupla adagot készíteni, mert gyorsan elfogy.