Stangli recept
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 4,5 dl tej (vagy víz)
- 5 dkg élesztő
- 5 dkg olaj
- 1 tk cukor
- 1 tk só
Elkészítése:
Megmelegítjük a tejet, de ne legyen forró. Beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 percre félretesszük meleg helyre. Ennyi idő alatt szépen felhabosodik az élesztő.
Ezután hozzáöntjük a lisztet és a sót, és összegyúrjuk. Hozzáöntjük az olajat, és szép simára dagasztjuk. Nagyjából 5 perc dagasztás elég.
Meleg helyen 45 perc alatt megkelesztjük. Nyolc részre osztjuk a tésztát, zsemle alakúra formázzuk, majd pihentetjük 10-15 percet. Vékony téglalap alakúra nyújtjuk, és feltekerjük. Megkenjük őket tejjel, és újabb 10 percet pihentetjük (hogy kicsit megszikkadjon rajta a tej).
Ezután újra megkenjük őket tejjel, és ekkor szórjuk meg durva szemű sóval, ha szeretnénk.
170 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket (akkor sült át teljesen, mikor már az alja sem fehér).
A stangli kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 40 g
Zsír: 6 g