Stangli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 4,5 dl tej (vagy víz)
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg olaj
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só

Elkészítése:

Megmelegítjük a tejet, de ne legyen forró. Beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 percre félretesszük meleg helyre. Ennyi idő alatt szépen felhabosodik az élesztő.

Ezután hozzáöntjük a lisztet és a sót, és összegyúrjuk. Hozzáöntjük az olajat, és szép simára dagasztjuk. Nagyjából 5 perc dagasztás elég.

Meleg helyen 45 perc alatt megkelesztjük. Nyolc részre osztjuk a tésztát, zsemle alakúra formázzuk, majd pihentetjük 10-15 percet. Vékony téglalap alakúra nyújtjuk, és feltekerjük. Megkenjük őket tejjel, és újabb 10 percet pihentetjük (hogy kicsit megszikkadjon rajta a tej).

Ezután újra megkenjük őket tejjel, és ekkor szórjuk meg durva szemű sóval, ha szeretnénk.

170 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket (akkor sült át teljesen, mikor már az alja sem fehér).