Sós kalács recept
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral, 1,5 dl langyos tejjel. Adunk 1 evőkanál lisztet, amit a kilóból veszünk ki. 15 perc alatt feljön az élesztő.
A lisztet a sóval átszitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet, tojást, olajat, sót, a felfuttatott élesztőt, majd alaposan összegyúrjuk. A tészta szép fényes lesz, elválik az edénytől. (Jobban szeretem kézzel kidolgozni! A kelesztőgép igaz, egyszerűbb!)
A tésztát 30 percig pihentetjük letakarva.
Ha a tészta a kétszeresére kelt, lisztezett deszkán 1 cm átmérőjűre, 20 cm hosszúra sodorjuk. Félbehajtjuk, a két szárát összesodorjuk, majd a végeket összenyomjuk, aláhajtjuk a kis kalácstésztának.
A zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. 15 percre félretesszük pihenni.
Megkenjük a felvert tojással. Betoljuk a sütőbe és 220 fokon sütjük. Amikor már pirosodik, a tetejére ecsettel felvisszük a sót és még 5 percig sütjük.
Amikor aranybarna és a só kifehéredett, kivesszük.
Tipp:
Perc tésztája, nagyon finom! Egy újságban bukkantam rá régen.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »

