Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sós kalács recept

Sós kalács
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
55 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 1 kg liszt
    • 5 dl tej
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 5 dkg élesztő
    • 1 ek cukor
    • 1,5 dl napraforgó olaj
    • 1 kávéskanál só

    Kenéshez:

    • 4 dkg liszt
    • 2 ek só
    • 0,5 dl víz
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral, 1,5 dl langyos tejjel. Adunk 1 evőkanál lisztet, amit a kilóból veszünk ki. 15 perc alatt feljön az élesztő.

    A lisztet a sóval átszitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet, tojást, olajat, sót, a felfuttatott élesztőt, majd alaposan összegyúrjuk. A tészta szép fényes lesz, elválik az edénytől. (Jobban szeretem kézzel kidolgozni! A kelesztőgép igaz, egyszerűbb!)

    A tésztát 30 percig pihentetjük letakarva.

    Ha a tészta a kétszeresére kelt, lisztezett deszkán 1 cm átmérőjűre, 20 cm hosszúra sodorjuk. Félbehajtjuk, a két szárát összesodorjuk, majd a végeket összenyomjuk, aláhajtjuk a kis kalácstésztának.

    A zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. 15 percre félretesszük pihenni.

    Megkenjük a felvert tojással. Betoljuk a sütőbe és 220 fokon sütjük. Amikor már pirosodik, a tetejére ecsettel felvisszük a sót és még 5 percig sütjük.

    Amikor aranybarna és a só kifehéredett, kivesszük.

    Tipp:

    Perc tésztája, nagyon finom! Egy újságban bukkantam rá régen.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá