Sós kalács recept
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral, 1,5 dl langyos tejjel. Adunk 1 evőkanál lisztet, amit a kilóból veszünk ki. 15 perc alatt feljön az élesztő.
A lisztet a sóval átszitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet, tojást, olajat, sót, a felfuttatott élesztőt, majd alaposan összegyúrjuk. A tészta szép fényes lesz, elválik az edénytől. (Jobban szeretem kézzel kidolgozni! A kelesztőgép igaz, egyszerűbb!)
A tésztát 30 percig pihentetjük letakarva.
Ha a tészta a kétszeresére kelt, lisztezett deszkán 1 cm átmérőjűre, 20 cm hosszúra sodorjuk. Félbehajtjuk, a két szárát összesodorjuk, majd a végeket összenyomjuk, aláhajtjuk a kis kalácstésztának.
A zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. 15 percre félretesszük pihenni.
Megkenjük a felvert tojással. Betoljuk a sütőbe és 220 fokon sütjük. Amikor már pirosodik, a tetejére ecsettel felvisszük a sót és még 5 percig sütjük.
Amikor aranybarna és a só kifehéredett, kivesszük.
Tipp:
Perc tésztája, nagyon finom! Egy újságban bukkantam rá régen.