Sós kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
55 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Sós kalács

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1,5 dl napraforgó olaj
  • 1 kávéskanál só

Kenéshez:

  • 4 dkg liszt
  • 2 ek só
  • 0,5 dl víz
  • 1 db tojás

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral, 1,5 dl langyos tejjel. Adunk 1 evőkanál lisztet, amit a kilóból veszünk ki. 15 perc alatt feljön az élesztő.

A lisztet a sóval átszitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet, tojást, olajat, sót, a felfuttatott élesztőt, majd alaposan összegyúrjuk. A tészta szép fényes lesz, elválik az edénytől. (Jobban szeretem kézzel kidolgozni! A kelesztőgép igaz, egyszerűbb!)

A tésztát 30 percig pihentetjük letakarva.

Ha a tészta a kétszeresére kelt, lisztezett deszkán 1 cm átmérőjűre, 20 cm hosszúra sodorjuk. Félbehajtjuk, a két szárát összesodorjuk, majd a végeket összenyomjuk, aláhajtjuk a kis kalácstésztának.

A zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. 15 percre félretesszük pihenni.

Megkenjük a felvert tojással. Betoljuk a sütőbe és 220 fokon sütjük. Amikor már pirosodik, a tetejére ecsettel felvisszük a sót és még 5 percig sütjük.

Amikor aranybarna és a só kifehéredett, kivesszük.

Tipp:

Perc tésztája, nagyon finom! Egy újságban bukkantam rá régen.