Sonkás csigatorta recept
Elkészítése:
Tészta készítése:
A langyos tejet keverjük el a cukorral és morzsoljuk bele az élesztőt. Adjuk hozzá a villával kissé felvert tojásokat. Keverjük el és öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Kanalazzuk rá a sóval elkevert lisztet és dagasszuk be a tésztát. (A tészta kézzel is összegyúrható, dagasztható!)
A fényes tésztát tegyük egy liszttel vékonyan beszórt tálba, fedjük le és meleg helyen kelesszük 45 percet.
Összeállítás:
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és nyújtsuk ki kb. 1-1,5 cm vastag téglalappá. Kenjük le 6 dkg olvasztott, de nem forró vajjal. Szórjuk rá egyenletesen az apróra vágott sonkát, főtt tojást és snidlinget. Szórjuk meg kevés sóval, őrölt borssal és szerecsendióval.
A hosszabbik oldalánál kezdve tekerjük fel a tésztát és vágjunk kb. 2 ujjnyi vastag szeleteket belőle.
Egy 25 cm-es tortaformát zsírral kenjünk ki, majd hintsük be liszttel. Helyezzük bele egymás mellé a felszeletelt tésztát. Langyos helyen további 30 percet pihentessük/kelesszük.
Ezután kenjük le a megmaradt (4 dkg) olvasztott vajjal a tetejét és helyezzük be 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 40-45 perc alatt süssük szép pirosra.
Ha kivettük a sütőből, hagyjuk pár percet a formában hűlni, majd emeljük rácsra és hűtsük langyosra.
Tormával, vagy fokhagymás tejföllel kínáljuk a langyos csigákat.