Sonkás csigatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő (friss)
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 2 tojás
  • 1 tk só

Kenéshez:

  • 10 dkg vaj

Töltelék:

  • 20 dkg sonka
  • 4-5 főtt tojás
  • 1 csokor snidling
  • 1 tk só
  • 1 mk őrölt fehér bors
  • 0,5 mk szerecsendió

Elkészítése:

Tészta készítése:

A langyos tejet keverjük el a cukorral és morzsoljuk bele az élesztőt. Adjuk hozzá a villával kissé felvert tojásokat. Keverjük el és öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Kanalazzuk rá a sóval elkevert lisztet és dagasszuk be a tésztát. (A tészta kézzel is összegyúrható, dagasztható!)

A fényes tésztát tegyük egy liszttel vékonyan beszórt tálba, fedjük le és meleg helyen kelesszük 45 percet.

Összeállítás:

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és nyújtsuk ki kb. 1-1,5 cm vastag téglalappá. Kenjük le 6 dkg olvasztott, de nem forró vajjal. Szórjuk rá egyenletesen az apróra vágott sonkát, főtt tojást és snidlinget. Szórjuk meg kevés sóval, őrölt borssal és szerecsendióval.

A hosszabbik oldalánál kezdve tekerjük fel a tésztát és vágjunk kb. 2 ujjnyi vastag szeleteket belőle.

Egy 25 cm-es tortaformát zsírral kenjünk ki, majd hintsük be liszttel. Helyezzük bele egymás mellé a felszeletelt tésztát. Langyos helyen további 30 percet pihentessük/kelesszük.

Ezután kenjük le a megmaradt (4 dkg) olvasztott vajjal a tetejét és helyezzük be 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 40-45 perc alatt süssük szép pirosra.

Ha kivettük a sütőből, hagyjuk pár percet a formában hűlni, majd emeljük rácsra és hűtsük langyosra.

Tormával, vagy fokhagymás tejföllel kínáljuk a langyos csigákat.