Sajtos zsemlécskék recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (15 dkg teljes kiőrlésű, 35 dkg finomliszt)
- 1 csapott evőkanál só
- 15 dkg sajt (reszelve)
- 1,5 dl olaj
- 3 dl tej
- 1 csomag friss vagy instant élesztő
- 1 teáskanál kristálycukor
Tetejére:
- kevés zabpehely
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A sütőt begyújtjuk és 220 fokra melegítjük, miközben készül a tészta.
A száraz hozzávalókat (liszt, sajt és só) összekeverjük egy nagy tálban. Közben langyosra melegítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk vagy szórjuk az élesztőt és jól elkeverjük. Kimérjük az olajat, a lisztes keverékhez öntjük, majd rögtön beleborítjuk a cukros tejben elkevert élesztőt is. Jól összedolgozzuk, és – most jön lényeg – NEM kell KELESZTENI!!! Rögtön nekiláthatunk a feldolgozásnak.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Kiválasztjuk az egyiket, addig a többit hűvös helyre tesszük. Lisztezett deszkán hengert formázunk belőle és 8 egyenlő részre vágjuk. Golyókat formázunk belőlük, tetejüket éles késsel kicsit bevágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, távol egymástól, mert sülés közben megnőnek. Tetejüket megkenjük felvert tojással és ízlés szerint megszórjuk zabpehellyel, de használhatunk szezámmagot vagy lenmagot is.
20 percig sütjük és lehetőleg frissen fogyasztjuk. Ha maradna a zsemlécskékből, tegyük légmentesen záródó dobozba és fogyasztás előtt tegyük pár másodpercre a mikróba, hogy újra visszanyerje frissességét.
Tipp:
Ha nem férnek egy tepsire a zsemlék, a második adagnál lehet, hogy rövidül a sütési idő, nézzünk rájuk kb 15 perc múlva. A zsemlék közepébe rejthetünk kolbász vagy virsli karikákat vagy akár füstölt sajt darabot is.