Sajtos-tejfölös rudacskák recept
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 csapott kk só
- 25 dkg sajt (ebből 10 dkg a tésztába)
- 30 dkg vaj/margarin
- 4 csapott ek tejföl
- 1 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük. Két egész nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sajtból 10 dkg-ot lereszelve, ezt összekeverjük.
A vajat/margarint elmorzsoljuk benne, majd belekanalazzuk a tejfölt. Jól összedolgozzuk, és két részre osztjuk a könnyebb kezelhetőség miatt.
Az egyik bucit lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk. Megkenjük egy egész, kissé felvert tojással.
A maradék sajt felét ráreszeljük, tenyérrel kicsit rányomjuk, majd egy éles késsel vagy derelye metszővel kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk.
Az előkészített tepsibe sorakoztatjuk. Sok helyet nem szükséges a rudacskák között hagyni, mert inkább felfelé nőnek.
A másik tésztával is megismételjük a műveletet.
180 fokon, hőlégkeveréssel kb. 23 perc alatt megsütjük.
Tipp:
A nagy meleg miatt kora reggeli sütésre adtam a fejemet. Egy nagyon egyszerű, pihentetés nélküli sajtos rúd készült.
Nem tévedés, nincs benne se sütőpor, se élesztő. Ennek ellenére szépen megemelkedett sütéskor, és belül omlós, a tetején ropogós finomság lett belőle. Két nagy tepsit töltött meg.
A sajtos-tejfölös rudacskák kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 14 g
Szénhidrát: 26 g
Zsír: 31 g