Sajtos-tejfölös rudacskák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2 csapott kk só
  • 25 dkg sajt (ebből 10 dkg a tésztába)
  • 30 dkg vaj/margarin
  • 4 csapott ek tejföl
  • 1 kisebb tojás a lekenéshez

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük. Két egész nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sajtból 10 dkg-ot lereszelve, ezt összekeverjük.
A vajat/margarint elmorzsoljuk benne, majd belekanalazzuk a tejfölt. Jól összedolgozzuk, és két részre osztjuk a könnyebb kezelhetőség miatt.

Az egyik bucit lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk. Megkenjük egy egész, kissé felvert tojással.
A maradék sajt felét ráreszeljük, tenyérrel kicsit rányomjuk, majd egy éles késsel vagy derelye metszővel kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk.

Az előkészített tepsibe sorakoztatjuk. Sok helyet nem szükséges a rudacskák között hagyni, mert inkább felfelé nőnek.

A másik tésztával is megismételjük a műveletet.

180 fokon, hőlégkeveréssel kb. 23 perc alatt megsütjük.

Tipp:

A nagy meleg miatt kora reggeli sütésre adtam a fejemet. Egy nagyon egyszerű, pihentetés nélküli sajtos rúd készült.

Nem tévedés, nincs benne se sütőpor, se élesztő. Ennek ellenére szépen megemelkedett sütéskor, és belül omlós, a tetején ropogós finomság lett belőle. Két nagy tepsit töltött meg.