Sajtos-tejfölös minipogácsák recept
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, amit betakarunk egy kevés liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejfölt, a tojás sárgáját, a zsírt. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük.
A megkelt tésztát kisujjnyi vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. A szokásos módon háromszor hajtogatjuk. A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk. A felső részt középre, az alsó rész rá, a jobb oldali sávot középre, a bal oldalit rá hajtjuk. Ismét nyújtás, hajtogatás. A harmadik nyújtás, hajtogatás után kisujjnyi vastagra elnyújtjuk.
Egy kisebb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Lekenjük a tetejüket egy kisebb, egész felvert tojással úgy, hogy a pogácsák oldalára ne csorogjon le. Megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.