Rusztikus tönköly bucik recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 8 darabhoz:
- összesen 50 dkg liszt (nálam: 25 dkg fehér és 15 dkg tk tönkölyliszt, valamint 10 dkg durumliszt)
- 2 ek lenmag
- egy marék dió aprítva
- 2 tk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 dl langyos víz
- 2 tk nádcukor
- 2 ek olívaolaj
Elkészítése:
A langyos vízben feloldjuk a cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Megvárjuk míg szépen felfut (min 5 perc). Közben a diót mozsárban összetörjük (csak nagyjából). A liszteket egy dagasztótálba kimérjük, hozzáadjuk a lenmagot, a diót, az olajat, majd az élesztőt. Homogén tésztát gyúrunk, és legalább 4-5 percig dagasztjuk (jó a karizomnak is). Ezután meleg helyen 40 percig kelesztjük.
A tésztát kicsit átgyúrjuk, majd nyolc részre osztjuk. Bucikat formázunk belőlük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, a tetejüket kicsit bevagdossuk. Még 30 percig pihentetjük. Először 200 fokos sütőbe tesszük, majd öt perc után kicsit lejjebb vesszük a hőfokot, és még 15 percig sütjük. A kész kenyérkék tetejét még forrón megkenjük egy kevés vízzel, hogy kicsit szelidüljön a héj ropogóssága, keménysége.
Tipp:
Reform péksüteményhez képest meglepően laza szerkezetű, másnap is puha finomság. :)