Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Rusztikus tönköly bucik recept

Rusztikus tönköly bucik
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók 8 darabhoz:

    • összesen 50 dkg liszt (nálam: 25 dkg fehér és 15 dkg tk tönkölyliszt, valamint 10 dkg durumliszt)
    • 2 ek lenmag
    • egy marék dió aprítva
    • 2 tk só
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 3 dl langyos víz
    • 2 tk nádcukor
    • 2 ek olívaolaj

    Elkészítése:

    A langyos vízben feloldjuk a cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Megvárjuk míg szépen felfut (min 5 perc). Közben a diót mozsárban összetörjük (csak nagyjából). A liszteket egy dagasztótálba kimérjük, hozzáadjuk a lenmagot, a diót, az olajat, majd az élesztőt. Homogén tésztát gyúrunk, és legalább 4-5 percig dagasztjuk (jó a karizomnak is). Ezután meleg helyen 40 percig kelesztjük.

    A tésztát kicsit átgyúrjuk, majd nyolc részre osztjuk. Bucikat formázunk belőlük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, a tetejüket kicsit bevagdossuk. Még 30 percig pihentetjük. Először 200 fokos sütőbe tesszük, majd öt perc után kicsit lejjebb vesszük a hőfokot, és még 15 percig sütjük. A kész kenyérkék tetejét még forrón megkenjük egy kevés vízzel, hogy kicsit szelidüljön a héj ropogóssága, keménysége.

    Tipp:

    Reform péksüteményhez képest meglepően laza szerkezetű, másnap is puha finomság. :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá