Rusztikus tönköly bucik recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 8 darabhoz:
- összesen 50 dkg liszt (nálam: 25 dkg fehér és 15 dkg tk tönkölyliszt, valamint 10 dkg durumliszt)
- 2 ek lenmag
- egy marék dió aprítva
- 2 tk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 dl langyos víz
- 2 tk nádcukor
- 2 ek olívaolaj
Elkészítése:
A langyos vízben feloldjuk a cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Megvárjuk míg szépen felfut (min 5 perc). Közben a diót mozsárban összetörjük (csak nagyjából). A liszteket egy dagasztótálba kimérjük, hozzáadjuk a lenmagot, a diót, az olajat, majd az élesztőt. Homogén tésztát gyúrunk, és legalább 4-5 percig dagasztjuk (jó a karizomnak is). Ezután meleg helyen 40 percig kelesztjük.
A tésztát kicsit átgyúrjuk, majd nyolc részre osztjuk. Bucikat formázunk belőlük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, a tetejüket kicsit bevagdossuk. Még 30 percig pihentetjük. Először 200 fokos sütőbe tesszük, majd öt perc után kicsit lejjebb vesszük a hőfokot, és még 15 percig sütjük. A kész kenyérkék tetejét még forrón megkenjük egy kevés vízzel, hogy kicsit szelidüljön a héj ropogóssága, keménysége.
Tipp:
Reform péksüteményhez képest meglepően laza szerkezetű, másnap is puha finomság. :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »


