Réteges töpörtyűs pogácsa recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tejföl
- 2-3 ek fehérbor
- 35 dkg darált töpörtyű
- 15 dkg margarin
- 2-3 tk só
- őrölt bors
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
Elkészítése:
A langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
Egy tálba beletesszük a sóval és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a margarint, és alaposan összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, a közepébe mélyedést csinálunk, és beletesszük a tejfölt, a bort és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és kézzel pár percig dagasztjuk.
Ezután vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált töpörtyűt, majd feltekerjük. Sodrófával kicsit ellapogatjuk, kinyújtjuk, majd felébe egymásra hajtjuk a tésztát (mintha egy nyitott könyvet becsuknánk).
Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. (Én azzal a tállal takartam le, amelyikben összegyúrtam.)
Ezután még kétszer ugyanígy megismételjük a nyújtást és a pihentetést. Összesen háromszor kell a tésztát nyújtani, és pihentetni.
Végül 2 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, a tetejét éles késsel berácsozzuk, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tenyerünk közé véve kicsit megsodorjuk a pogácsákat.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és ráhelyezzük a pogácsákat, majd a tetejüket kissé felvert, egész tojással lekenjük. (Vigyázzunk, hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa.) Sütés előtt 30 percig még a tepsiben, letakarás nélkül újrakelesztjük.
Előmelegített, forró sütőbe tesszük, majd 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. (Én légkeverés 180 fokon, 15 percig sütöttem.)
Tálaláskor egy finom leves kísérőjeként is kínálhatjuk.
Tipp:
A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.
A réteges töpörtyűs pogácsa kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 29 g
Zsír: 34 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

