Réteges töpörtyűs pogácsa recept

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tejföl
- 2-3 ek fehérbor
- 35 dkg darált töpörtyű
- 15 dkg margarin
- 2-3 tk só
- őrölt bors
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
Elkészítése:
A langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
Egy tálba beletesszük a sóval és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a margarint, és alaposan összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, a közepébe mélyedést csinálunk, és beletesszük a tejfölt, a bort és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és kézzel pár percig dagasztjuk.
Ezután vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált töpörtyűt, majd feltekerjük. Sodrófával kicsit ellapogatjuk, kinyújtjuk, majd felébe egymásra hajtjuk a tésztát (mintha egy nyitott könyvet becsuknánk).
Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. (Én azzal a tállal takartam le, amelyikben összegyúrtam.)
Ezután még kétszer ugyanígy megismételjük a nyújtást és a pihentetést. Összesen háromszor kell a tésztát nyújtani, és pihentetni.
Végül 2 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, a tetejét éles késsel berácsozzuk, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tenyerünk közé véve kicsit megsodorjuk a pogácsákat.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és ráhelyezzük a pogácsákat, majd a tetejüket kissé felvert, egész tojással lekenjük. (Vigyázzunk, hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa.) Sütés előtt 30 percig még a tepsiben, letakarás nélkül újrakelesztjük.
Előmelegített, forró sütőbe tesszük, majd 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. (Én légkeverés 180 fokon, 15 percig sütöttem.)
Tálaláskor egy finom leves kísérőjeként is kínálhatjuk.
Tipp:
A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.
A réteges töpörtyűs pogácsa kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 29 g
Zsír: 34 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »