Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Réteges töpörtyűs pogácsa recept

Réteges töpörtyűs pogácsa
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 3 dkg élesztő
    • 1 dl tejföl
    • 2-3 ek fehérbor
    • 35 dkg darált töpörtyű
    • 15 dkg margarin
    • 2-3 tk só
    • őrölt bors
    • 1 dl tej
    • 1 tk cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez

    Elkészítése:

    A langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.

    Egy tálba beletesszük a sóval és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a margarint, és alaposan összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, a közepébe mélyedést csinálunk, és beletesszük a tejfölt, a bort és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és kézzel pár percig dagasztjuk.

    Ezután vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált töpörtyűt, majd feltekerjük. Sodrófával kicsit ellapogatjuk, kinyújtjuk, majd felébe egymásra hajtjuk a tésztát (mintha egy nyitott könyvet becsuknánk).

    Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. (Én azzal a tállal takartam le, amelyikben összegyúrtam.)

    Ezután még kétszer ugyanígy megismételjük a nyújtást és a pihentetést. Összesen háromszor kell a tésztát nyújtani, és pihentetni.

    Végül 2 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, a tetejét éles késsel berácsozzuk, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tenyerünk közé véve kicsit megsodorjuk a pogácsákat.

    Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és ráhelyezzük a pogácsákat, majd a tetejüket kissé felvert, egész tojással lekenjük. (Vigyázzunk, hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa.) Sütés előtt 30 percig még a tepsiben, letakarás nélkül újrakelesztjük.

    Előmelegített, forró sütőbe tesszük, majd 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. (Én légkeverés 180 fokon, 15 percig sütöttem.)

     

    Tálaláskor egy finom leves kísérőjeként is kínálhatjuk.

    Tipp:

    A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.

    A réteges töpörtyűs pogácsa kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 474 kcal
    Fehérje: 9 g
    Szénhidrát: 29 g
    Zsír: 34 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá