Réteges krumplis pogácsa tökmaggal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg krumpli
- 1 kg liszt
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl langyos víz
- 5 dkg élesztő
- 5 dkg só
- 1 evőkanál cukor
- 50 dkg margarin
- tökmag
- tojássárga a kenéshez
Elkészítése:
A krumplikat megpucoljuk és megfőzzük. Amíg fő, az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos vízben. A lisztet összekeverjük a sóval. Ebben morzsoljuk el a margarint.
Hozzáadjuk a tojásokat és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát. Ha megfőtt a krumpli, akkor összetörjük, majd hagyjuk kihűlni.
Ezt hozzádolgozzuk a tésztához. Én általában a tésztába is keverek magokat – most csak tökmagot – de tehetünk bele napraforgómagot, szezámmagot vagy lenmagot is.
A kész tésztát betesszük a hűtőbe legalább 1 órára, de ha egy nap múlva sütjük meg, akkor is teljesen jó. Belisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát. Feltekerjük, 2 végét egymásra hajtjuk és megfordítjuk. Állni hagyjuk 15 percig, majd ezt kétszer megismételve kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.
Én szeretek nagyobb pogácsaszaggatót használni, mert szerintem így tovább marad puha a pogácsa. A tetejét megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk tökmaggal.
Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.