Perec (ami puha marad) recept

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg só
- 20 dkg zsír vagy 25 dkg margarin
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kis pohár tejföl
- 2-3 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
Elkészítése:
Mivel kelt tésztából készítjük, ezért a hozzávalók szoba hőmérsékletűek legyenek, a gyúrótábla is. A langyos tejben pici cukorral elkeverjük az élesztőt,felfuttatjuk. Közben a lisztet a sóval elkeverjük, elmorzsoljuk a zsírral vagy margarinnal,1 tojást, tejfölt és a felfuttatott élesztőt hozzáöntjük,összegyúrjuk. Lisztezett táblán elnyújtjuk vastagabbra,3 felé összehajtjuk, tállal leborítjuk 30 percig pihentetjük. Aztán elnyújtjuk, újra hajtjuk,pihen 30 percet,ezt összesen 3-szor végezzük el. Megéri hajtogatni,pihentetni,mert a végeredmény nagyon puha, finom perec lesz. Amíg pihen a tészta, kikenjük a tepsiket vékonyan zsíradékkal, meghintjük liszttel,a sütőt előmelegítjük. A tojást felverjük a tetejét kenni, ha sajtot teszünk a tetejére,akkor lereszeljük. Ha a pihenési idő letelt, kb.1,5cm vastagra nyújtjuk a tésztát, lisztbe mártott perecszaggatóval kiszaggatjuk, nem túl szorosan tesszük egymás mellé. Tetejét tojással megkenjük, reszelt sajtot,köménymagot vagy szezámmagot szórhatunk a tetejére.A sütés módja fontos:előmelegített sütőbe tesszük,amíg a perecek kicsit megemelkednek,addig nagyobb lángnál sütjük,majd mérsékeljük a hőmérsékletet. Kicsit időigényes, de megéri, mert a végeredmény önmagáért beszél. Ugyanebből a tésztából pogácsát is készíthetünk, de akkor a tésztát vastagabbra,kb 2-2,5cm-re nyújtjuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »