Perec (ami puha marad) recept

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg só
- 20 dkg zsír vagy 25 dkg margarin
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kis pohár tejföl
- 2-3 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
Elkészítése:
Mivel kelt tésztából készítjük, ezért a hozzávalók szoba hőmérsékletűek legyenek, a gyúrótábla is. A langyos tejben pici cukorral elkeverjük az élesztőt,felfuttatjuk. Közben a lisztet a sóval elkeverjük, elmorzsoljuk a zsírral vagy margarinnal,1 tojást, tejfölt és a felfuttatott élesztőt hozzáöntjük,összegyúrjuk. Lisztezett táblán elnyújtjuk vastagabbra,3 felé összehajtjuk, tállal leborítjuk 30 percig pihentetjük. Aztán elnyújtjuk, újra hajtjuk,pihen 30 percet,ezt összesen 3-szor végezzük el. Megéri hajtogatni,pihentetni,mert a végeredmény nagyon puha, finom perec lesz. Amíg pihen a tészta, kikenjük a tepsiket vékonyan zsíradékkal, meghintjük liszttel,a sütőt előmelegítjük. A tojást felverjük a tetejét kenni, ha sajtot teszünk a tetejére,akkor lereszeljük. Ha a pihenési idő letelt, kb.1,5cm vastagra nyújtjuk a tésztát, lisztbe mártott perecszaggatóval kiszaggatjuk, nem túl szorosan tesszük egymás mellé. Tetejét tojással megkenjük, reszelt sajtot,köménymagot vagy szezámmagot szórhatunk a tetejére.A sütés módja fontos:előmelegített sütőbe tesszük,amíg a perecek kicsit megemelkednek,addig nagyobb lángnál sütjük,majd mérsékeljük a hőmérsékletet. Kicsit időigényes, de megéri, mert a végeredmény önmagáért beszél. Ugyanebből a tésztából pogácsát is készíthetünk, de akkor a tésztát vastagabbra,kb 2-2,5cm-re nyújtjuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »