Perec (ami puha marad)

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dkg só
  • 20 dkg zsír vagy 25 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2-3 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej

Elkészítése:
Mivel kelt tésztából készítjük, ezért a hozzávalók szoba hőmérsékletűek legyenek, a gyúrótábla is. A langyos tejben pici cukorral elkeverjük az élesztőt,felfuttatjuk. Közben a lisztet a sóval elkeverjük, elmorzsoljuk a zsírral vagy margarinnal,1 tojást, tejfölt és a felfuttatott élesztőt hozzáöntjük,összegyúrjuk. Lisztezett táblán elnyújtjuk vastagabbra,3 felé összehajtjuk, tállal leborítjuk 30 percig pihentetjük. Aztán elnyújtjuk, újra hajtjuk,pihen 30 percet,ezt összesen 3-szor végezzük el. Megéri hajtogatni,pihentetni,mert a végeredmény nagyon puha, finom perec lesz. Amíg pihen a tészta, kikenjük a tepsiket vékonyan zsíradékkal, meghintjük liszttel,a sütőt előmelegítjük. A tojást felverjük a tetejét kenni, ha sajtot teszünk a tetejére,akkor lereszeljük. Ha a pihenési idő letelt, kb.1,5cm vastagra nyújtjuk a tésztát, lisztbe mártott perecszaggatóval kiszaggatjuk, nem túl szorosan tesszük egymás mellé. Tetejét tojással megkenjük, reszelt sajtot,köménymagot vagy szezámmagot szórhatunk a tetejére.A sütés módja fontos:előmelegített sütőbe tesszük,amíg a perecek kicsit megemelkednek,addig nagyobb lángnál sütjük,majd mérsékeljük a hőmérsékletet. Kicsit időigényes, de megéri, mert a végeredmény önmagáért beszél. Ugyanebből a tésztából pogácsát is készíthetünk, de akkor a tésztát vastagabbra,kb 2-2,5cm-re nyújtjuk.