Medvehagymás sós perec recept
Hozzávalók:
- 55 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 dkg élesztő friss
- 1 tk cukor
- 2,5 dl víz
- 1 tk só
- pár szál medvehagyma
- 1 ek durvára őrölt só (opcionális)
Elkészítése:
Egy tálkában fél dl langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. A medvehagymát közben finomra aprítjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a felaprított medvehagymát, a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a maradék langyos vizet. Dagasztani kezdjük. Mikor már szép fényes a tészta, hozzádagasztjuk a nagyon puha vajat. Kicsit kemény kelt tésztát készítünk.
Kelesztőtálban tető rázárásával (vagy konyharuhával lefedve) kelesztjük 40 percet, majd munkalapra fordítva átgyúrjuk. Lisztezést nem igényel.
17 darabra osztjuk. A darabokat rudakká sodorjuk, perecre formázzuk.
Sütőpapírral leterített sütőlapra rakosgatjuk a pereceket, felvert tojással megkenjük és kevés durva szemű sóval megszórjuk, ami el is hagyható.
190°C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Medvehagyma szezonon kívül bármilyen zöld fűszerrel elkészíthető.