Medvehagymás sós perec

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 55 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő friss
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dl víz
  • 1 tk só
  • pár szál medvehagyma
  • 1 ek durvára őrölt só (opcionális)

Elkészítése:

Egy tálkában fél dl langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. A medvehagymát közben finomra aprítjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a felaprított medvehagymát, a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a maradék langyos vizet. Dagasztani kezdjük. Mikor már szép fényes a tészta, hozzádagasztjuk a nagyon puha vajat. Kicsit kemény kelt tésztát készítünk.

Kelesztőtálban tető rázárásával (vagy konyharuhával lefedve) kelesztjük 40 percet, majd munkalapra fordítva átgyúrjuk. Lisztezést nem igényel.

17 darabra osztjuk. A darabokat rudakká sodorjuk, perecre formázzuk.

Sütőpapírral leterített sütőlapra rakosgatjuk a pereceket, felvert tojással megkenjük és kevés durva szemű sóval megszórjuk, ami el is hagyható.

190°C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Medvehagyma szezonon kívül bármilyen zöld fűszerrel elkészíthető.