Medvehagymás pogácsa recept
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és 10-15 perc alatt felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót, és alaposan összedolgozzuk. A tésztát ezután 30 percig meleg helyen kelesztjük. Közben a medvehagyma leveleket megmossuk, lecsepegtetjük, és keskeny csíkokra vágjuk.
Ezután enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, rászórjuk a levelek felét, feltekerjük a tésztát, és a két végét egymásra hajtjuk. Ismét félretesszük pihenni 20 percre.
A tésztát újra kinyújtjuk, rászórjuk a maradék levelet, és ismét felcsavarjuk a tésztát. Ezután kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.
A tetejüket lekenjük tojással, tepsiben még újabb 10 percig pihentetjük, majd 180 ºC-os sütőben kb. 25 percig sütjük.