Medvehagymás krumplis pogácsa recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 25 dkg főtt, áttört krumpli
- 10 dkg finomliszt
- 40 dkg rétesliszt
- 2 tk só
- 15 dkg tejföl (ez 3 egész nagy ek)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 15 dkg vaj/margarin
- 1 kis csokor medvehagyma (kb. 7 dkg)
- 1 ek olvasztott vaj/margarin a hajtogatáshoz
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni
Elkészítése:
A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, és elmorzsoljuk benne az összetört, főtt krumplit.
A tejfölt kicsit megmelegítjük, de nem forróra. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd simára keverjük.
Az élesztős tejfölt, a tojást és a vajat/margarint is a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk. Picit lágy a tészta, ekkor érdemes enyhén lisztezett felületre borítani és lisztes kézzel kidagasztani. Pár órára hűtőbe rakjuk. (Én egy fedeles kelesztő tálban pihentettem. Akár este is összeállíthatjuk, és másnap reggel nyújtjuk.)
A megmosott, lecsepegtetett medvehagyma leveleket apróra vágjuk. A tésztát lisztezett felületen 0,5 cm vastagra, és téglalap alakúra elnyújtjuk. Megkenjük vékonyan 1 evőkanálnyi olvasztott vajjal/margarinnal, és megszórjuk az apróra vágott medvehagymával. Tenyerünkkel picit rá is nyomkodjuk. Egyszer hajtogatjuk.
A hajtogatást a pogácsáknál szokásos módon végezzük: a tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot. Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre. Letakarva hagyjuk 20 percet pihenni, ezután kisujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd a tetejét bevagdaljuk.
Egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik. Egy egész, kissé felvert tojással lekenjük, és 180 fokon, hőlégkeveréssel 18 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Amíg sült az első tepsi pogácsa, a szaggatáskor keletkezett “hulladék” tésztát összegyúrtam, hagytam picit kelni, majd elnyújtottam és bevagdosás után ismét szaggattam, kentem. Így lett abból is egy kisebb tepsi pogácsa.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »