Medvehagymás krumplis pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 25 dkg főtt, áttört krumpli
- 10 dkg finomliszt
- 40 dkg rétesliszt
- 2 tk só
- 15 dkg tejföl (ez 3 egész nagy ek)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 15 dkg vaj/margarin
- 1 kis csokor medvehagyma (kb. 7 dkg)
- 1 ek olvasztott vaj/margarin a hajtogatáshoz
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni
Elkészítése:
A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, és elmorzsoljuk benne az összetört, főtt krumplit.
A tejfölt kicsit megmelegítjük, de nem forróra. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd simára keverjük.
Az élesztős tejfölt, a tojást és a vajat/margarint is a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk. Picit lágy a tészta, ekkor érdemes enyhén lisztezett felületre borítani és lisztes kézzel kidagasztani. Pár órára hűtőbe rakjuk. (Én egy fedeles kelesztő tálban pihentettem. Akár este is összeállíthatjuk, és másnap reggel nyújtjuk.)
A megmosott, lecsepegtetett medvehagyma leveleket apróra vágjuk. A tésztát lisztezett felületen 0,5 cm vastagra, és téglalap alakúra elnyújtjuk. Megkenjük vékonyan 1 evőkanálnyi olvasztott vajjal/margarinnal, és megszórjuk az apróra vágott medvehagymával. Tenyerünkkel picit rá is nyomkodjuk. Egyszer hajtogatjuk.
A hajtogatást a pogácsáknál szokásos módon végezzük: a tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot. Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre. Letakarva hagyjuk 20 percet pihenni, ezután kisujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd a tetejét bevagdaljuk.
Egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik. Egy egész, kissé felvert tojással lekenjük, és 180 fokon, hőlégkeveréssel 18 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Amíg sült az első tepsi pogácsa, a szaggatáskor keletkezett “hulladék” tésztát összegyúrtam, hagytam picit kelni, majd elnyújtottam és bevagdosás után ismét szaggattam, kentem. Így lett abból is egy kisebb tepsi pogácsa.