Malacfej pogácsák recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 18 dkg zsír
- 25 dkg túró
- 25 dkg főtt krumpli
- 1-2 teáskanál só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
- tökmag szemeknek
Elkészítése:
Először sós vízben megfőztem a krumplit, azon forrón összetörtem kézi krumplinyomóval, majd hagytam teljesen kihűlni.
Addig kimértem a lisztet, hozzámértem a zsírt és elmorzsoltam vele, majd belemorzsoltam a túrót is. Sóztam és a hideg krumplit hozzáadva meggyúrtam a tésztát. Nylonba csomagolva 1 órára a hűtőbe tettem.
Kivéve lisztezett deszkán kinyújtottam kb 1 cm vastagra, majd három különböző méretű pogácsaszaggatóval köröket vágtam ki. A legnagyobbat fejnek, legkisebbet orrnak, a középső méretűt füleknek használtam el.
A fejnek való kört lekentem tojással, majd ráhelyeztem az orrát, melyre előtte szívószállal két lyukat fúrtam. A középső méretű kört négybe vágtam, ez két fejre való fület kiadott.
Mindent alaposan lekentem tojással, hogy ráragadjon az orr és a fülek is a fejre. Szemeknek tökmag került. Mindig annyi kört szaggattam ki, hogy 3-4 fejet teljesen elkészítsek (így kevesebb nyesedék tészta keletkezett), és ezt már tettem is a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Előmelegített sütőben 180 fokon alsó-felső lángon én közel 40 percig sütöttem.
Tipp:
Szemeknek tökmag helyett egész borsot is használhatunk. Sütésnél ügyelni kell, mert könnyen megég, sütőfüggő! A tepsiben egymástól kissé távolabb helyezzük el őket.