Malacfej pogácsák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 18 dkg zsír
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg főtt krumpli
  • 1-2 teáskanál só
  • 1 tojás a kenéshez
  • tökmag szemeknek

Elkészítése:

Először sós vízben megfőztem a krumplit, azon forrón összetörtem kézi krumplinyomóval, majd hagytam teljesen kihűlni.

Addig kimértem a lisztet, hozzámértem a zsírt és elmorzsoltam vele, majd belemorzsoltam a túrót is. Sóztam és a hideg krumplit hozzáadva meggyúrtam a tésztát. Nylonba csomagolva 1 órára a hűtőbe tettem.

Kivéve lisztezett deszkán kinyújtottam kb 1 cm vastagra, majd három különböző méretű pogácsaszaggatóval köröket vágtam ki. A legnagyobbat fejnek, legkisebbet orrnak, a középső méretűt füleknek használtam el.

A fejnek való kört lekentem tojással, majd ráhelyeztem az orrát, melyre előtte szívószállal két lyukat fúrtam. A középső méretű kört négybe vágtam, ez két fejre való fület kiadott.
2013122949011
Mindent alaposan lekentem tojással, hogy ráragadjon az orr és a fülek is a fejre. Szemeknek tökmag került. Mindig annyi kört szaggattam ki, hogy 3-4 fejet teljesen elkészítsek (így kevesebb nyesedék tészta keletkezett), és ezt már tettem is a sütőpapírral bélelt tepsibe.
2013122948991
Előmelegített sütőben 180 fokon alsó-felső lángon én közel 40 percig sütöttem.

Tipp:

Szemeknek tökmag helyett egész borsot is használhatunk. Sütésnél ügyelni kell, mert könnyen megég, sütőfüggő! A tepsiben egymástól kissé távolabb helyezzük el őket.