Magos sós kifli recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 2,5-3 dl langyos víz
- 2-3 evőkanál olaj,
- 2 csapott kávéskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- fél kocka (2,5 dkg) élesztő
A kiflik tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS villával lazán fölverve - só
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az olajat, beleszórjuk a sót. Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk úgy, hogy gyúrás közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék vizet, de óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tészta. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. (Értelemszerűen, ha a tészta túl kemény, még egy kis langyos vizet öntünk hozzá, de ha túl soknak tűnik a 3 dl víz, nem kell mindet felhasználni. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen változó. Ezért a folyadékadagolást mindig óvatosan kell végezni.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztából két cipót formálunk, a cipókat egyenként körlappá nyújtunk. A körlapot átlósan hat háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közepén levő csúcsuk felé feltekerjük.
A megformázott kifliket ezután még fél órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit. A péksüteményeket a tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük a tojással, megszórjuk nagy szemű sóval, és aranybarnára sütjük őket.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »

