Lilahagymás pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 50 dkg vaj vagy margarin
- 2 ek só
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dl tej
- 1 nagy doboz tejföl 20 %-os
- csipet cukor
- 5 dkg élesztő
- 7 dkg vaj
- 3-4 fej lilahagyma
Elkészítése:
A tejet meglangyosítottam, beleszórtam a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam 10 percig pihenni. A vajat elmorzsoltam a liszttel, majd belekevertem a sót. Közepébe egy mélyedést készítettem, ide tettem a tejfölt, a tojásokat és a kissé felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrtam. Fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem két órára.
A 7 dkg vajat felolvasztottam, majd a fél karikára vágott lila hagymát lassú tűzön pirosra sütöttem benne. Langyosra hűtöttem.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, majd a hagyma háromnegyedével megkentem. Ezután hajtogattam. A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtottam, majd az alsó harmadát ennek a tetejére. A maradék hagymát ekkor kentem a tésztára. Mindkét oldalról behajtottam a tésztát a közepéig, majd kettéhajtottam. Hűvös helyen hagytam pihenni legalább fél-egy órán át.
Ujjnyi vastagra nyújtottam, majd a legkisebb pogácsa szaggatómmal kiszaggattam.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket és hagytam megint 30 percig kelni. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 200 fokra.
Végül lekentem tojással és kb 10-12 perc alatt készre sütöttem.