Lilahagymás pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
210 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg vaj vagy margarin
  • 2 ek só
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 nagy doboz tejföl 20 %-os
  • csipet cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 7 dkg vaj
  • 3-4 fej lilahagyma

Elkészítése:

A tejet meglangyosítottam, beleszórtam a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam 10 percig pihenni. A vajat elmorzsoltam a liszttel, majd belekevertem a sót. Közepébe egy mélyedést készítettem, ide tettem a tejfölt, a tojásokat és a kissé felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrtam. Fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem két órára.
A 7 dkg vajat felolvasztottam, majd a fél karikára vágott lila hagymát lassú tűzön pirosra sütöttem benne. Langyosra hűtöttem.

A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, majd a hagyma háromnegyedével megkentem. Ezután hajtogattam. A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtottam, majd az alsó harmadát ennek a tetejére. A maradék hagymát ekkor kentem a tésztára. Mindkét oldalról behajtottam a tésztát a közepéig, majd kettéhajtottam. Hűvös helyen hagytam pihenni legalább fél-egy órán át.

Ujjnyi vastagra nyújtottam, majd a legkisebb pogácsa szaggatómmal kiszaggattam.

Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket és hagytam megint 30 percig kelni. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 200 fokra.

Végül lekentem tojással és kb 10-12 perc alatt készre sütöttem.