Leveles sajtos stangli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt (finom vagy kenyérliszt)
- 13 dkg vaj (felolvasztva)
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- fél cs szárított élesztő
- 1 mk cukor
- 1,5 tk só (ha valaki sósabban szereti, mehet bele kettő is)
- 1 kis pohár tejföl (szobahőmérsékletű)
- 1 dl langyos tej
A rétegezéshez:
- 3 dkg vaj (olvasztott)
- 5 dkg reszelt sajt (trappista, mozzarella, esetleg gouda)
A kenéshez és a szóráshoz:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 5 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba. Keverjük össze a cukorral (ez kell az élesztő gombák „munkájához”), a sóval. Ezután mehetnek bele a nedves hozzávalók, azaz a tejföl, a tej, a tojássárgája és végül szórjuk rá a szárított élesztőt. Gyúrjuk össze és alaposan dagasszuk meg. Langyos helyen kelesszük egy órát.
Ha letelt a pihentetési idő, lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a tésztát kb 1 cm vastagra. A tetejét kenjük le az olvasztott vaj felével és szórjuk meg a lereszelt sajttal (szintén a fele mennyiséggel). Ezután könyvtechnikával (azaz, először a vízszintesen, majd függőlegesen hajtsuk be a közepére a tésztát), hajtsuk meg. Nyújtsuk ki újra és kenjük le a maradék vajjal és szórjuk meg a sajttal. Ezután harmadjára is nyújtsuk ki, de ezúttal hagyjuk vastagabbra, 3-4 cm-re és egy éles késsel vágjunk hosszúkás rudakat belőle.
Helyezzük a rudakat sütőpapíros tepsire és tegyük egy éjszakára (vagy legalább 3-4 órára) a hűtőbe. Ezután 180-190 fokra melegítsük elő a sütőt. Amíg melegszik, a hűtőből kivett rudakat kenjük le a tojásfehérjével és szórjuk meg a reszelt sajttal, 20-25 percig süssük aranylóan pirosra. Még langyosan fogyasszuk! :)