Kacsazsíros pogácsa recept
Hozzávalók:
- 50 dkg. finom liszt
- 1 közepes főtt krumpli
- 3 ek kacsazsír
- fél pohár tejföl
- 1 dl tej
- 1 dl édes savó
- 2 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
Elkészítése:
A szoba hőmérsékletű, átszitált lisztet a sóval és a zsírral összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a lereszelt krumplit, a felfuttatott élesztőt, a tejfölt és a 2 dl. vegyes folyadékot.
Sima tésztává dolgozzuk.
Természetesen a tészta lágyságától, vagy keménységétől függően vagy lisztet, vagy folyadékot önthetünk hozzá (liszt minősége a meghatározó!).
Megkelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét beirdaljuk és tepsibe rakjuk. Még hagyjuk kelni fél órát, utána tojással lekenjük a tetejét, szezámmaggal, fenyőmaggal és köménnyel megszórjuk és 200 fokos sütőbe tolva 20 perc alatt pirosra sütjük.
Finom, puha pogácsa!
Tipp:
Ez olyan pogácsa, melybe a kacsazsír helyett vajat, margarint, vagy disznózsírt is tehetünk. Nekem volt kacsazsírom, ezért próbáltam azzal, és nagyon finom lett tőle.