Húsos pite tejföllel és magvakkal recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 500 g finomliszt
- 250 g kocka margarin
- 45 g élesztő
- 1 dl tej
- 1 kávés kanál cukor
- 2 kávéskanál só
Töltelék:
- 500 g darált sertéshús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1- 2 evőkanál ételízesítő
- só
- bors
- 1 pohár tejföl
A tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 kávéskanál tejföl
- őrölt magvak (köménymag, naprafogómag, tökmag, szezámmag stb)
Elkészítése:
A tejet a cukorral összekeverjük, majd meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet összekeverjük a sóval, majd belereszeljük a margarint. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez és tésztát gyúrunk belőle.
Két részre osztjuk és fél óráig szobahőmérsékleten pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Ehhez apróra felkockázzuk a hagymát és kevés olajon üvegesre dinszteljük. A húsba belekeverjük a fűszereket, majd a hagymán ezt is dinszteljük, éppen csak annyira, hogy elveszítse a rózsaszín színét és fehér legyen. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Ezalatt, ha a tészta már megkelt, két egyforma nagyságú lapot nyújtunk belőle és az egyiket sütőpapírra helyezve a tepsibe tesszük.
Ha a hús már kihűlt, hozzáadjuk a tejfölt, elkeverjük benne és az egész masszát egyenletesen elosztjuk a tepsiben lévő tésztán. Erre kerül a második lap tészta.
A tészta tetejét megkenjük tojássárgája és tejföl keverékével, megsózzuk és gazdagon megszórjuk őrölt magvakkal. Előmelegitett sütőben sütjük 200 fokon 30-40 percig. Akkor kész, ha a teteje szép aranybarna színt kap.
Tipp:
Felszelés előtt érdemes kicsit várni vele, így a töltelék már nem folyik és nem lesz annyira nehéz az étel.