Húsos pite tejföllel és magvakkal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Húsos pite tejföllel és magvakkal

Hozzávalók:
Tészta:

  • 500 g finomliszt
  • 250 g kocka margarin
  • 45 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kávés kanál cukor
  • 2 kávéskanál só

Töltelék:

  • 500 g darált sertéshús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1- 2 evőkanál ételízesítő
  • bors
  • 1 pohár tejföl

A tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 1 kávéskanál tejföl
  • őrölt magvak (köménymag, naprafogómag, tökmag, szezámmag stb)

Elkészítése:

A tejet a cukorral összekeverjük, majd meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet összekeverjük a sóval, majd belereszeljük a margarint. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez és tésztát gyúrunk belőle.

Két részre osztjuk és fél óráig szobahőmérsékleten pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Ehhez apróra felkockázzuk a hagymát és kevés olajon üvegesre dinszteljük. A húsba belekeverjük a fűszereket, majd a hagymán ezt is dinszteljük, éppen csak annyira, hogy elveszítse a rózsaszín színét és fehér legyen. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Ezalatt, ha a tészta már megkelt, két egyforma nagyságú lapot nyújtunk belőle és az egyiket sütőpapírra helyezve a tepsibe tesszük.

Ha a hús már kihűlt, hozzáadjuk a tejfölt, elkeverjük benne és az egész masszát egyenletesen elosztjuk a tepsiben lévő tésztán. Erre kerül a második lap tészta.

A tészta tetejét megkenjük tojássárgája és tejföl keverékével, megsózzuk és gazdagon megszórjuk őrölt magvakkal. Előmelegitett sütőben sütjük 200 fokon 30-40 percig. Akkor kész, ha a teteje szép aranybarna színt kap.

Tipp:

Felszelés előtt érdemes kicsit várni vele, így a töltelék már nem folyik és nem lesz annyira nehéz az étel.