Hagymás-kolbászos-sajtos pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta hozzávalói:
- 1 kg liszt
- 1 dl + 4 dl langyos tej
- 4 dkg élesztő
- só (ízlés szerint)
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 150 g tejföl
- 1-2 csipet cukor
Töltelék hozzávalói:
- 1 db nagy lila hagyma
- kolbász
- kb. 30 dkg sajt (trapista, de lehet füstölt is)
- 20 dkg margarin
Tetejére:
- 1 db felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- szezámmag
Elkészítése:
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet. A 1 dl langyos tejbe teszünk egy-kettő csipet cukrot. A liszt közepébe egy kis mélyedést “fészket” teszünk és bele öntjük a cukros langyos tejet. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd az ujjunkkal jól összekeverjük a tejben.
A “fészek” széléről egy kis lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük az ujjunkkal az élesztős lisztes tejet (ez a kovász) és letakarjuk kb 3-5 percre, míg felfut a kovász.
Beletesszük a lisztbe a tojás sárgákat, a tejfölt, a maradék tejet és a sót. Jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, míg kb. a duplájára nem nő a tészta.
Közben míg kel a tészta addig előkészítjük a tölteléknek valóit. Lereszeljük a sajtot (a lereszelt sajtot egy kicsit szórjuk meg liszttel, így nem fog összeragadni). A kolbászt vékony karikákra felvágjuk, a kolbász karikákat pedig félbe vágjuk. A lila hagymát megpucoljuk és vékonyan felvágjuk, majd egy kisebb lábosban megolvasztjuk a margarint és beletesszük a hagymát dinsztelni.
Mikor már megkelt a tészta egy lisztezett sík felületen kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. Először a hagymás -margarin felével meglocsoljuk a tésztát, majd erre rászórjuk a kolbász felét és végül a reszelt sajt felét.
Ezután hajtogatjuk a tésztát a következő képen:
Először a tészta bal oldalát közepéig ráhajtjuk, utána a jobb oldalát ráhajtjuk. Majd az alsó részét közepéig ráhajtjuk és végül a felső részét is.
Megfordítjuk, ami a felső része volt most az alsó része lesz.
Letakarjuk egy konyha ruhával és kb. 15 percig pihentetjük.
Majd szórunk egy kis lisztet a tészta aljára, hogy ne ragadjon le és megint kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra a tésztát és a maradék tölteléknek valóit rászórjuk úgy, mint előzőleg, majd megint hajtogatunk. Letakarjuk, kb. 15 percig pihentetjük.
Utána jó ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és egy éles késsel a tetejét beirdaljuk, majd egyforma négyzetekre felvágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a négyzetre felvágott tésztát és a tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 180 fokon szép aranybarnára sütjük.
Sok sikert a sütéshez, jó étvágyat kívánok!