Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hagymás-kolbászos-sajtos pogácsa recept

Hagymás-kolbászos-sajtos pogácsa
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta hozzávalói:

    • 1 kg liszt
    • 1 dl + 4 dl langyos tej
    • 4 dkg élesztő
    • só (ízlés szerint)
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 150 g tejföl
    • 1-2 csipet cukor

    Töltelék hozzávalói:

    • 1 db nagy lila hagyma
    • kolbász
    • kb. 30 dkg sajt (trapista, de lehet füstölt is)
    • 20 dkg margarin

    Tetejére:

    • 1 db felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • szezámmag

    Elkészítése:

    Egy nagy tálba beletesszük a lisztet. A 1 dl langyos tejbe teszünk egy-kettő csipet cukrot. A liszt közepébe egy kis mélyedést “fészket” teszünk és bele öntjük a cukros langyos tejet. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd az ujjunkkal jól összekeverjük a tejben.

    A “fészek” széléről egy kis lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük az ujjunkkal az élesztős lisztes tejet (ez a kovász) és letakarjuk kb 3-5 percre, míg felfut a kovász.

    Beletesszük a lisztbe a tojás sárgákat, a tejfölt, a maradék tejet és a sót. Jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, míg kb. a duplájára nem nő a tészta.

    Közben míg kel a tészta addig előkészítjük a tölteléknek valóit. Lereszeljük a sajtot (a lereszelt sajtot egy kicsit szórjuk meg liszttel, így nem fog összeragadni). A kolbászt vékony karikákra felvágjuk, a kolbász karikákat pedig félbe vágjuk. A lila hagymát megpucoljuk és vékonyan felvágjuk, majd egy kisebb lábosban megolvasztjuk a margarint és beletesszük a hagymát dinsztelni.

    Mikor már megkelt a tészta egy lisztezett sík felületen kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. Először a hagymás -margarin felével meglocsoljuk a tésztát, majd erre rászórjuk a kolbász felét és végül a reszelt sajt felét.

    Ezután hajtogatjuk a tésztát a következő képen:

    Először a tészta bal oldalát közepéig ráhajtjuk, utána a jobb oldalát ráhajtjuk. Majd az alsó részét közepéig ráhajtjuk és végül a felső részét is.

    Megfordítjuk, ami a felső része volt most az alsó része lesz.

    Letakarjuk egy konyha ruhával és kb. 15 percig pihentetjük.

    Majd szórunk egy kis lisztet a tészta aljára, hogy ne ragadjon le és megint kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra a tésztát és a maradék tölteléknek valóit rászórjuk úgy, mint előzőleg, majd megint hajtogatunk. Letakarjuk, kb. 15 percig pihentetjük.

    Utána jó ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és egy éles késsel a tetejét beirdaljuk, majd egyforma négyzetekre felvágjuk.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a négyzetre felvágott tésztát és a tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.

    Előmelegített sütőben 180 fokon szép aranybarnára sütjük.

    Sok sikert a sütéshez, jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá