Füstölt sajtos-krumplis pogácsa recept

Elkészítése:
A megtisztított, kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és áttörjük. Hagyjuk kéz melegre hűlni.
A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, és elmorzsoljuk benne a krumplit. A tejfölt kicsit megmelegítjük, de ne legyen forró. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd simára keverjük.
Az élesztős tejfölt, a tojást és a vajat/margarint is a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk. Picit lágy a tészta, ekkor érdemes enyhén lisztezett felületre borítani, és lisztes kézzel kidagasztani. Majd pár órára hűtőbe rakjuk. (Én egy fedeles kelesztő tálba raktam, és pont 2 órát pihent. Akár este is összeállíthatjuk, és másnap reggel nyújtjuk.)
Ezután lisztezett felületen 0,5 cm vastagra, és téglalap alakúra elnyújtjuk. A füstölt sajtot lereszeljük, és a harmadát vékonyan rászórjuk a tésztára. Háromszor hajtogatjuk 20 perces pihentetések beiktatásával.
A hajtogatást a pogácsáknál szokásos módon végezzük: a tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot. Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre.
A harmadik hajtogatás után ujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd a tetejét berácsozzuk egy éles késsel.
Egy kisebb, lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik. Egy egész, kissé felvert tojással lekenjük.
180 fokon, hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Ma tudtam, hogy nem sok időm lesz a konyhában tevékenykedni, de egy kis sajtos pogácsát azért sütöttem. A hajtogatások közötti pihentetések alatt az udvaron, a kertben tevékenykedtünk. Ragyogóan sütött a nap, kicsit lengedezett a szél. Miután kisültek, kint a fűzfa alatt, a hintaágyban ülve kóstolgattuk a tetején kicsit ropogós, de belül puha, füstölt sajtos finomságot egy pohár frissítő tea társaságában. Estére az idő kicsit elmordult, még pár csepp eső is esett, sőt a pogácsák nagy része is elfogyott. Kellemes nap volt, remélem a hosszú hétvége hátralévő napjai is hasonlóan telnek majd.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »