Diós pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg darált dió
- 2 dkg élesztő
- 1-2 dl tejföl
- 20 dkg margarin/vaj
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1 tk cukor
- 1 csapott ek só
- tojás a lekenéshez
- 5 dkg apróra vágott dió díszítésnek
Elkészítése:
Pogácsa receptek sorát próbáltam már ki, de diós verziója még nem szerepelt az asztalunkon. Mivel szerencsére jónak mondható dió terméssel zártuk a múlt évet, a kísérletezésnek helye van a sütőben :))) Izgalmas ízvilág így sósan is, ami egy próbát mindenképpen megér!
Lisztet, a darált diót és a sót összekeverjük és elmorzsoljuk benne az olvasztott margarint/vajat. 1 dl langyos tejfölben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt is hozzá adva kovászt készítünk.
A tészta alapanyagait összekeverjük és a tojás sárgákkal együtt alaposan kidolgozzuk. Amennyiben szükséges még tejföllel lazíthatunk a tészta állagán. Félkemény pogácsa tésztát kell kapjunk :)
Nejlonnal letakart edényben, langyos helyen, 30 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk és hajtogatjuk.Nagy téglalapnyi felületet a képzeletbeli középvonalhoz hajtjuk mindkét rövidebb oldalról, majd az egész tésztát félbe. Így újabb 20 perc pihenő következik.
Ezen műveletet megismételjük még egyszer, majd ujjnyi vastagra nyújtott tésztából 3 cm-es szaggatóval korongokat szúrunk.A tetejüket tojással kenjük és darált dióval hintjük. Előmelegített 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nosza! Kötényeket felkötni!