Diós pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg darált dió
  • 2 dkg élesztő
  • 1-2 dl tejföl
  • 20 dkg margarin/vaj
  • 3 tojás sárgája
  • 1 tk cukor
  • 1 csapott ek só
  • tojás a lekenéshez
  • 5 dkg apróra vágott dió díszítésnek

Elkészítése:

Pogácsa receptek sorát próbáltam már ki, de diós verziója még nem szerepelt az asztalunkon. Mivel szerencsére jónak mondható dió terméssel zártuk a múlt évet, a kísérletezésnek helye van a sütőben :))) Izgalmas ízvilág így sósan is, ami egy próbát mindenképpen megér!

Lisztet, a darált diót és a sót összekeverjük és elmorzsoljuk benne az olvasztott margarint/vajat. 1 dl langyos tejfölben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt is hozzá adva kovászt készítünk.

A tészta alapanyagait összekeverjük és a tojás sárgákkal együtt alaposan kidolgozzuk. Amennyiben szükséges még tejföllel lazíthatunk a tészta állagán. Félkemény pogácsa tésztát kell kapjunk :)

Nejlonnal letakart edényben, langyos helyen, 30 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk és hajtogatjuk.Nagy téglalapnyi felületet a képzeletbeli középvonalhoz hajtjuk mindkét rövidebb oldalról, majd az egész tésztát félbe. Így újabb 20 perc pihenő következik.

Ezen műveletet megismételjük még egyszer, majd ujjnyi vastagra nyújtott tésztából 3 cm-es szaggatóval korongokat szúrunk.A tetejüket tojással kenjük és darált dióval hintjük. Előmelegített 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nosza! Kötényeket felkötni!