Csicsókás pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 15 dkg csicsóka (megfőzve, hámozva)
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg zsír
- 2 ek tejföl
- 1 csapott ek só
- 2 ek apróra vagdalt lilahagyma
- 1 ek apróra vagdalt bacon
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A munka a csicsóka megtisztításával indul, ami lássuk be, nem mindig kis feladat. Körömkefével, amit csak a konyhában használunk, alaposan megsikáljuk folyó víz alatt a csicsókákat, majd megfőzzük. Ha már puha, hideg vizet öntünk rá és pár perc múlva megtisztítjuk.
Míg főnek a gumók, addig egy tálba szitáljuk a lisztet, és elmozsoljuk a hideg zsírral. Mehet bele a tojás, a só, az elmorzsolt élesztő, majd végül az áttört csicsóka. Én most cselesen a fokhagymanyomóval pépesítettem, ez a mennyiség 2 perc alatt azzal is meg volt :-)
A hagymát és a bacont nagyon apróra vagdaljuk. Egy serpenyőben kisütjük üvegesre a szalonnát, ennek a fajtának nem lesz sok zsírja, de nekünk most nincs is arra szükségünk. Hozzádobjuk a hagymát is, és megpirítjuk. Ha készen van, mehet a tészta hozzávalóihoz. Vigyázzunk, mert meleg lesz! Óvatosan dolgozzuk össze, takarjuk le, majd hagyjuk pihenni egy 45-50 percet.
Ezután lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd nyújtsuk ujjnyi vastagra. Vagdossuk be, és kis szaggatóval “varázsoljunk” pogácsákat belőle. Sütőpapíros tepsire sorakoztatva hagyjuk pihenni 15 percet, az alatt bemelegszik a sütő is.
Tegyük be a meleg sütőbe, ott kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sül. (ez persze tűzhely függő!)