Böllér pogácsa recept
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 1,5 tk só
- 2 dl tej
- 5 dkg friss élesztő
- 1 kk cukor
- 2 dl tejföl
- 15 dkg zsír
- 1 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS és 1 tk tejföl lekenni
- 10 dkg sajt a tetejére
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a tejfölt, a kissé megolvasztott zsírt, a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk.
Egy éjszakára, de legalább 5 órára a hűtőbe rakjuk (erre egy fedeles kelesztő tálat használtam, ebben volt helye kelni is).
A tésztát lisztezett felületre borítjuk, ahol kb 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk. Egyszer hajtogatjuk négyrét, mint egy A4-es lapot, először félbe, majd azt is félbe hajtjuk. Letakarva kb 20 percet pihentetjük.
Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk. Egy éles késsel berácsozzuk. Lisztbe mártott közepes (6 cm-est használtam) pogácsa kiszúróval szaggatjuk.
Sütőpapíros tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb. Letakarva hagyjuk még kb 30 percet kelni. Ez alatt előmelegítjük a sütőt.
A tojást enyhén felverjük, elkeverjük egy kevés tejföllel és vékonyan lekenjük a pogácsák tetejét. Megszórjuk kevés reszelt sajttal. 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Régen disznóvágáskor a nagymamák a bölléreknek sütötték, hogy a reggeli pálinka meg ne ártson. Nagyon könnyen összeállt a tészta és a hűtős pihentetés után is igazán remek volt vele dolgozni.
20 pogácsa lett belőle, a szaggatás után keletkezett “hulladékot” ismét összegyúrtam, hagytam 15 percet pihenni, majd elnyújtottam és kockára vágtam, amiből szintén lett 15 db.