Böllér pogácsa recept

Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 1,5 tk só
- 2 dl tej
- 5 dkg friss élesztő
- 1 kk cukor
- 2 dl tejföl
- 15 dkg zsír
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS és 1 tk tejföl lekenni
- 10 dkg sajt a tetejére
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a tejfölt, a kissé megolvasztott zsírt, a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk.
Egy éjszakára, de legalább 5 órára a hűtőbe rakjuk (erre egy fedeles kelesztő tálat használtam, ebben volt helye kelni is).
A tésztát lisztezett felületre borítjuk, ahol kb 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk. Egyszer hajtogatjuk négyrét, mint egy A4-es lapot, először félbe, majd azt is félbe hajtjuk. Letakarva kb 20 percet pihentetjük.
Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk. Egy éles késsel berácsozzuk. Lisztbe mártott közepes (6 cm-est használtam) pogácsa kiszúróval szaggatjuk.
Sütőpapíros tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb. Letakarva hagyjuk még kb 30 percet kelni. Ez alatt előmelegítjük a sütőt.
A tojást enyhén felverjük, elkeverjük egy kevés tejföllel és vékonyan lekenjük a pogácsák tetejét. Megszórjuk kevés reszelt sajttal. 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Régen disznóvágáskor a nagymamák a bölléreknek sütötték, hogy a reggeli pálinka meg ne ártson. Nagyon könnyen összeállt a tészta és a hűtős pihentetés után is igazán remek volt vele dolgozni.
20 pogácsa lett belőle, a szaggatás után keletkezett “hulladékot” ismét összegyúrtam, hagytam 15 percet pihenni, majd elnyújtottam és kockára vágtam, amiből szintén lett 15 db.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »