Böllér pogácsa recept
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 1,5 tk só
- 2 dl tej
- 5 dkg friss élesztő
- 1 kk cukor
- 2 dl tejföl
- 15 dkg zsír
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS és 1 tk tejföl lekenni - 10 dkg sajt a tetejére
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a tejfölt, a kissé megolvasztott zsírt, a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk.
Egy éjszakára, de legalább 5 órára a hűtőbe rakjuk (erre egy fedeles kelesztő tálat használtam, ebben volt helye kelni is).
A tésztát lisztezett felületre borítjuk, ahol kb 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk. Egyszer hajtogatjuk négyrét, mint egy A4-es lapot, először félbe, majd azt is félbe hajtjuk. Letakarva kb 20 percet pihentetjük.
Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk. Egy éles késsel berácsozzuk. Lisztbe mártott közepes (6 cm-est használtam) pogácsa kiszúróval szaggatjuk.
Sütőpapíros tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb. Letakarva hagyjuk még kb 30 percet kelni. Ez alatt előmelegítjük a sütőt.
A tojást enyhén felverjük, elkeverjük egy kevés tejföllel és vékonyan lekenjük a pogácsák tetejét. Megszórjuk kevés reszelt sajttal. 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Régen disznóvágáskor a nagymamák a bölléreknek sütötték, hogy a reggeli pálinka meg ne ártson. Nagyon könnyen összeállt a tészta és a hűtős pihentetés után is igazán remek volt vele dolgozni.
20 pogácsa lett belőle, a szaggatás után keletkezett “hulladékot” ismét összegyúrtam, hagytam 15 percet pihenni, majd elnyújtottam és kockára vágtam, amiből szintén lett 15 db.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »

