Aszalt paradicsomos tördelős pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- csipet cukor
- 1 tk só
- 20 dkg margarin
- kb. 1 dl (a napon szárított paradicsomról leöntött rozmaringos, fokhagymás) fűszerolaj
- 1 pohár joghurt (150 g)
- ugyanennyi langyos tej
- 1 csomó újhagyma zöldje
- 1 mk őrölt bors
- 20 dkg napon szárított paradicsom
- kevés csípős ketchup
- 1 ek zsemlemorzsa
Elkészítése:
Langyos, enyhén cukrozott tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd mikor felfutott, a lisztre önjük.
A karikára vágott újhagyma zöldet kevés margarinon megdinszteljük. Az aszalt paradicsomról letöltött fűszeres olajat, a joghurtot, valamint a tejet (amivel kiöblítettem a joghurtos poharat), 20 dkg margarint, 1 ek sót, őrölt borsot (ízlés szerinti mennyiséget), valamint a dinsztelt újhagymaszárat jól összegyúrjuk többször is, közben 2 x 1/2 órás kelesztéseket beiktatva.
A napon szárított paradicsomot zsemlemorzsával és csípős ketchuppal dúsítjuk, ezzel téve még finomabbá a tölteléket.
A tésztát nem nyújtjuk ki, csak kilapogatjuk kb. 0,5 cm vastagra. 7 cm átmérőjű szaggatóval köröket vágunk belőle, majd 1-1 kanálnyi mennyiséget a töltelékből rátéve (úgy, hogy aszalt paradicsom is kerüljön bele) minden darabot jól összefogatunk, majd golyó alakra formáljuk.
Kivajazott teflonos piteformába rakjuk kör alakban úgy, hogy az összehajtott rész kerüljön alulra.
Közepébe rakjunk egy edényt, amiben a pörköltet kívánjuk tálalni (hiszen ezt most köretként szántam a vadpörkölt mellé). A tálba vizet töltünk, majd előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Tipp:
A tördelős pogácsa dámvad pörkölt mellé készült, és köretként szolgált. Együtt igen finom volt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »

