Aszalt paradicsomos tördelős recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1/2 kg lisz
- 3 krumpli megfőzve, összetörve
- 1 cs porélesztő
- 3 kanál tejföl
- 100 g vaj
- kis csokor medvehagyma
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 1 kávéskanál só
- 1 kanál mustár
- 1 üveg (2 dl) napon szárított paradicsom, rozmaringos, fokhagymás olajban eltéve
- 1 dl száraz fehérbor
- kevés víz
Elkészítése:
A krumplikat megfőztem, összetörtem, a vajjal és a tejföllel összekevertem. A lisztet összekevertem a porélesztővel, majd hozzáadtam a krumplis keveréket, (ha van maradék krumplipüré, az is használható hozzá) az apróra vágott medvehagymát, (újhagyma is adható helyette) megsóztam, jól megborsoztam, mustárt adtam hozzá és a napon szárított paradicsom rozmaringos, fokhagymás fűszerolaját is beletöltöttem (kb 3 evőkanálnyit) (ősszel 2 dl-es üvegekben tettem el aszalt paradicsomot, különféle fűszerezésű olajban) Összegyúrtam és fél óráig kelesztettem.
Kilapogattam a tésztát (nem nyújtottam), majd korongokat szaggattam belőle, melyek közepébe aszalt paradicsomot tettem. Golyókat formáltam belőle, majd egymás mellé téve kerek, teflonos sütőformába tettem.
Mivel a tészta olajat is tartalmazott, sütőpapír nem kellett alá. Számoltam azzal, hogy a sütés során még kel a tészta, így a golyóbisok összetapadnak, de tördelhetők maradnak. Tetejét megkentem tojással, majd sütőben 200 fokon megsütöttem.
Tipp:
Ha valakinek nincs napon szárított paradicsomja mint nekem, megtöltheti kolbász kockákkal, virslivel, kockázott parizerrel, vagy bármi mással. Nagyon hamar elfogyott ismét. Ha kicsit távolabb tesszük egymástól a golyócskákat, nem egyben sülnek meg, hanem önállóan. Mindenkinek ízlésére bízom, hogyan készíti, de ez most tálalás szempontjából látványosabb lett. Nyugodtan az asztal közepére lehet tenni úgy, hogy mindenki elérje, és kedve szerint törjön magának belőle.